från ‘inte alla män’ till ‘inte ens en man’

har just läst klart en vacker dag lämnar jag honom av Maria Blomqvist. Jag klarar inte av en recension eftersom den tar upp lite mycket av allt som angår mäns våld mot kvinnor. Statistik som påvisar att mäns våld sällan är hedersrelaterat våld. Berättelser av myndigheternas totala avsaknad av empati eller förståelse. Det är mycket som snurrar i huvudet, igenkänning tillsammans med en glöd att inte låta mina medsystrar utsättas för detta.

Men jag tänker desto mer på den normaliseringsprocess som våld i nära relationer skapar. Att familjer, nära anhöriga och andra vänner ifrågasätter kvinnan och till och med vänder ryggen till. Att det är synd om mannen som utövat våldet. Jag läser statistiken högt att av de män som utför våld i hemmet gör de det i snitt mot 5 kvinnor under sin livstid. Att det är få män som slår kvinnor, men många kvinnor som blir slagna.

”att du kallar de män är helt fel”

får jag i respons. Dessa män får inte kallas män, de har ingen rätt till det eftersom att deras kontrollerade, sjuka sätt att bete sig mot kvinnor gör att de förlorar den höga titeln. Jag tänker på den eviga mantran som icke-feminister gärna hojtar till med ‘inte alla män‘. Den som kontrar mitt yttrande vill vända på det, inte en enda person som beter sig så mot kvinnor bör sig kalla en man.

Detta är helt fel. För det är tack vare att han är just en man som han har möjligheten att bete sig så. Det är just för att han, den privilegierade mannen, kan använda sig av härskartekniker för att utsätta kvinnan. Att kalla honom för man är just att förklara hur denna typ av våld och kränkning är särskild de andra. Och att sluta kalla honom man, det är att förlåta och befria alla andra sålänge oskyldiga män för det de skulle kunna göra.

så ja, jag tänker kalla dessa svin till individer för män, och jag kommer inte hata dem mindre för det.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s