att vara privilegierad, att se det, och att ändå ha klassperspektiv

Hade nyss en märklig (?) diskussion med min roomie. Hon och jag studerar både till arkitektur, och pratade lite om uttalandet av just ordet arkitektur. Detta är en helt annan diskussion i sig, men det är i alla fall så att ett utav de tidigaste sakerna som vi fick höra av en av våra lärare är just att uttala ordet med hårt ”k” är en sociolekt som tillhör de högutbildade/elit. Roomie kommenterade just att arkitekt med hårt ”k” låter så upptight och jag fastnade bara i tanken om elitism.

Alltså just nu studerar jag, för att bli högutbildad, för att tjäna i ett yrke för högutbildade. Jag är privilegierad, eller kommer åtminstone med största förhoppningen att bli det, och i värsta fall har jag yrkesmässigt privilegierade föräldrar att falla tillbaka på. Dessutom, tack vare mina vänner, min skolgång och den ort jag växte upp i, ett stort kulturellt privilegium (hänvisar framförallt till Hej Blekks inlägg där hon pratar om 7 olika nivåer av klass, ungefär de flesta studenter är ”emergent service workers”).

Jag är, utifrån klassperspektiv, privilegierad på många vis. Det är jag medveten om. Men ändå känns det så himla fult att säga så. Att erkänna att jag tillhör kultureliten, eller att min familj inte är proletär (inte heller rika men whatever). Det känns ofta som att erkänna det är att skryta, eller så är det bara att jag tycker att det är så fruktansvärt läskigt att jag har makten att putta andra, mindre privilegierade människor, åt sidan. Ibland känns det som att min kämparglöd inte bör ha någon källa just på denna punkt.

Men egentligen är det inte för mina egna rättigheter som jag främst är socialist och söker ett klasslöst samhälle. Det är för att jag inte ser meningen med att just mitt yrke eller min möjlighet till ett yrke ska behöva vara ett privilegium eller något som bara är till för eliten. Jag förstår inte varför jag, bara för att jag råkar brinna för något som ger en bra löneutveckling, ska få det bättre än andra? Krossa klassamhället etc etc etc.

PS. läs även Hej Blekks totalt underbara och pedagogiska inlägg om basinkomst. den är fett. HÄR ÄR DEN. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s